(Sample Paper) Physics-Model Questions for Engineering Entrance Tests

Sample Paper : Physics-Model Questions for Engineering Entrance Tests

 

1. Which is the only vector quantity out of the following?
(a) Electrostatic potential
(b) Moment of a spinning body
(c) Current flowing in a metal
(d) Charge of a gold leaf electroscope

Ans: B

2. If the wavelength of incident light changes from 400 nm to 300 nm, the stopping potential for photoelectrons emitted from a surface becomes approximately
(a) 1.0 volt greater
(b) 1.0 volt smaller
(c) 0.5 volt greater
(d) 0.5 volt smaller
(e) 0.1 volt greater

Ans: A

3. Sound is propagated in air as
(a) Stationary waves
(b) Longitudinal waves
(c) Transverse waves
(d) Standing waves

Ans: B

4. Surface tension of water is 0.072 Nm−1. The excess pressure inside a water drop of diameter 1.2 mm is
(a) 0.086 Nm−2
(b) 240 Nm−2
(c) 120 Nm−2
(d) 72 Nm−2

Ans: B

5. Two radioactive nuclides x and y have half lives 1 hour and 2 hours respectively. Initially the samples have equal number of nuclei. After 4 hours the ratio of the numbers of x and y is
(a) 1/2
(b) 2
(c) 1/4
(d) 1
(e) 1/16

Ans: C

6. Frequency of characteristic X-rays depends on
(a) atomic number of target
(b) mass number of target
(c) accelerating p.d applied
(d) kinetic energy of electron

Ans: A

7. In Young's double slit experiment, the width of one of the slits is lowly increased to make it twice the width of the other slit. Then in the interference pattern
(a) the intensity of maxima increase while that of minima decrease
(b) the intensities of both maxima and minima decrease (c) the intensities of both maxima and minima remain the same
(d) the intensity of maxima and decrease while that of minima increase
(e) the intensities of both maxima and minima increase

Ans: E

8. Energy in the Sun is generated mainly by
(a) Fusion of hydrogen atoms
(b) Chemical reaction
(c) Fission of helium atoms
(d) Fusion of radioactive material

Ans: A

9. The meniscus of mercury in a glass tube is
(a) concave
(b) plane
(c) convex
(d) horizontal

Ans: C

10. In the electromagnetic spectrum, the visible spectrum lies between
(a) radio waves and microwaves
(b) infra red and ultraviolet rays
(c) micro waves and infra red spectrum
(d) X- ray and gamma ray spectrum
(e) ultraviolet and X ray spectrum

Ans: B

11. Let the potential energy of electron in hydrogen atom in the ground state be regarded as zero. Then its potential energy in the first excited state will be
(a) 20.4 eV
(b) 13.6 eV
(c) 3.4 eV
(d) 6.8 eV
(e) 10.2 eV

Ans: A

12. If the sun becomes twice as hot
(a) the output of radiated energy will be eight times larger
(b) it will radiate predominantly in the infrared
(c) it will radiate predominantly in the ultraviolet
(d) the output of the radiated energy will be eight times smaller
(e) the frequency spectrum of the radiated energy will not alter

Ans: C

13. What enables the aeroplane to rise in air?
(a) The lifting capacity of a downward jet of air
(b) The lifting capacity of an upward jet of air
(c) The low pressure above the wings
(d) The high pressure above the wings

Ans: C

14. Image formed by a convex lens is virtual and erect when the object is placed
(a) at F
(b) between F and the lens
(c) at 2F
(d) beyond 2F
(e) at infinity

Ans: B

15. A body is projected so as to have a maximum range of 80m. The wrong statement about this motion is/are
(a) its angle of projection is 450
(b) its vertical height is 20m
(c) its energy is zero at the highest point
(d) its path is a parabola

Ans: C

16. A thin circular brass disc has a concentric hole through it so as to make it a washer. It is then heated. Owing to expansion of metal, the diameter of the hole will:
(a) decrease
(b) increase
(c) remain the same

Ans: B

17. Hydrogen has
(a) One isotope
(b) Two isotopes
(c) Three isotopes
(d) None of the above

Ans: C

18. Two coherent sources whose intensity ratio is 81:1 produce interference fringes. The ratio of minimum to maximum intensity i.e: Imin : Imax is
(a) 16.25
(b) 9:1
(c) 1:9
(d) 25:16
(d) 5:4

Ans: A

19. A plate has a length 5.00 ± 0.10cm and breadth 2.00 ± 0.01 cm. Then the area of the plate is
(a) 10 ± 0.1 cm2
(b) 10.0 ± 0.01 cm2
(c) 10.0 ± 0.25 cm2
(d) 10.0 ± 0.2 cm2
(e) 10 cm2

Ans: D

20. A lump of ice floats in water in a beaker. When all the ice melts, the level of water in the beaker will
(a) go down
(b) change
(c) rise
(d) remain unchanged

Ans: D

21. The apparent change in frequency due to relative motion between source of sound and a listener is called
(a) Doppler effect
(b) Diffraction
(c) Resonance
(d) Beat phenomenon

Ans: A

22. When light wave travels from one medium into another its
(a) Velocity, frequency and wave length does not change
(b) Velocity does not change
(c) Wavelength does not change
(d) Frequency does not change

Ans: D

23. The gas law PVγ constant is true for:
(a) Adiabatic changes only
(b) Isothermal changes only
(c) Both isothermal and adiabatic changes

Ans: A

24. Which of the following particles is unstable
(a) Proton
(b) Alpha particle
(c) Neutron
(d) Electron

Ans: C

25. The power of combination of a convex lens of focal length 50 cm and concave lens of focal length 40 cm is
(a) +1 diopter
(b) -1 diopter
(c) 0
(d) +0.5 diopter
(e) -0.5 diopter

Ans: E

Page : Next